پَن لکوپنی گربه سانان Feline panleucopenia virus (FPV)

  • 0

پن لوکوپنی گربه یک بیماری ویروسی بسیار مسری و اغلب کشنده است.که توسط پاروویروس گربه ایجاد می گردد. این بیماری در سراسر جهان دیده می شود. بچه گربه ها به شدت به ویروس عامل بیماری  حساس هستند. پاروویروس اگر توسط مواد آلی پوشیده شود می تواند به مدت 1 سال در دمای اتاق در محیط زنده باقی بماند. پاروویروس گربه سانان سلول هایی را که به سرعت در حال رشد و تقسیم هستند، مانند سلول های مغز استخوان، روده ها ، بافت های لنفاوی و جنین در حال رشد، آلوده کرده و آنها را از بین میبرد.

 

حیوان هدف و سنین ابتلاء:

گربه ها در هر سنی ممکن است به پاروویروس گربه که باعث پن لوکوپنی می شود آلوده شوند،مرگ در سن 5-3 ماهگی که گربه ها مستعد ابتلا به بیماری هستند بیشتر اتفاق می افتد. گربه هائی که دچار عفونت تحت بالینی می شوند یا از بیماری حاد جان سالم به در می برند، یک پاسخ ایمنی قوی، طولانی مدت و محافظتی علیه بیماری ایجاد می کنند.

 

راه های انتقال:

گربه های بیمار، ویروس را از طریق ادرار، مدفوع و ترشحات بینی دفع می کنند لذا تماس با این ترشحات حتی با کک هایی که گربه های آلوده را گزیده اند، مواد غذائی، ظروف، قفس حمل آلوده وکفش و لباس آلوده نگهدارندگان گربه و …..می تواند خطر ناک بوده و بیماری را منتشر نماید.

 

علائم بیماری:

افسردگی، بی اشتهایی، تب بالا، استفراغ، اسهال، ترشح بیش از حد بزاق و در نتیجه کم آبی شدید بدن مشخص می شود. دوره کمون بیماری 7-2 روز می باشد.گربه های بالغ خیلی کمتر تحت تاثیر قرار می گیرند ولیکن بچه گربه ها به شدت به بیماری حساس می باشند. در مواردی هیپوپلازی مخچه، آتاکسی و لرزش، با رفتار ذهنی طبیعی در گربه دیده می شود.

 

تشخیص:

بر مبنای علائم بالینی بیماری، تابلوی خونی بیمار CBC (نوتروپنی،لکوپنی)، تشخیص ویروس از طریق PCR Test و آزمایش سریع ردیابی آنتی ژن در مدفوع گربه ها می باشد.

 

پیشگیری و کنترل بیماری:

ذرات ویروس در مرحله حاد بیماری در تمام ترشحات و مواد دفعی به وفور یافت می شوند و می توانند تا 6 هفته پس از بهبودی در مدفوع بازماندگان دفع شوند. پاروویروس ها از آنجایی که در برابر غیرفعال شدن بسیار مقاوم هستند، می توانند از طریق وسایل و امکانات آلوده شده (مانند کفش، لباس و….) در فواصل طولانی منتقل شوند. با این حال، FPV را می توان با قرار گرفتن در معرض رقت 1:32 سفید کننده خانگی (هیپوکلریت سدیم آبی 6٪) به مدت 10 دقیقه یا بیشتر ( ترجیحاً در محیط های آلوده رقت1:20 به مدت 50 دقیقه) در دمای اتاق از بین برد. ضدعفونی کننده های پراکسیژن (مثلاً پراکسی مونو سولفات پتاسیم) نیز بسیار مؤثر هستند. مهم است که سطوح آلوده قبل از استفاده از مواد ضدعفونی کننده کاملاً از مواد آلی تمیز شوند. یکی از راه های موثر برای ویروس زدایی در سطوح فلزی یا سنگی، شعله دادن می باشد.

 

درمان:

درمان های اولیه ومراقبت های حمایتی، با درمان فوری استفاده از مایعات (IV) به همراه تجویز آنتی بیوتیک ها برای رفع کم آبی بدن و پیشگیری از عفونت های باکتریائی احتمالی توسط کلینسین های دامپزشک انجام می گیرد.

 

واکسیناسیون:

پاروویروس گربه ارتباط نزدیکی با ویروس انتریت راسو و پاروویروس های سگ نوع Type 2) CPV) دارد که باعث آنتریت پاروویروسی در سگ ها می شود. FPV می تواند باعث بیماری در همه گربه سانان و برخی از اعضای خانواده های وابسته (مانند راکون، راسو) شود، اما به سگ سانان آسیبی نمی رساند. برعکس، نشان داده شده است که برخی از سویه های (Canine parvovirus) CPV در حال گردش (CPV-2a، -2b، و -2c) باعث پن لوکوپنی گربه در گربه های خانگی و گربه سانان بزرگتر می شوند. با این حال، FPV بر CPV به عنوان علت پان لوکوپنی گربه در سراسر جهان غالب است. واکسن‌های حاوی FPV از گربه‌ها در برابر بیماری‌های ناشی از CPV محافظت می‌کنند، اگرچه واکسن‌هایی که حاوی FPV هستند، تیتر آنتی‌بادی بسیار کمتری را علیه CPV-2c نسبت به FPV ایجاد می‌کنند.

PUREVAX RCP واکسن سه گانه علیه بیماری های پن لکوپنی، رینوتراکئیت ویروسی و کلسی ویروس در گربه

 

علائم بالینی و جراحات کالبد گشائی در بیماری پن لکوپنی گربه ها

 تب بالا، افسردگی و بی اشتهائی
تب بالا، افسردگی و بی اشتهائی

 

کم آبی شدید بدن، اسهال و استفراغ شدید و ترشح بیش از حد بزاق و دهیدروتاسیون از علائم بیماری محسوب می گردد.
کم آبی شدید بدن، اسهال و استفراغ شدید و ترشح بیش از حد بزاق و دهیدراتاسیون از علائم بیماری محسوب می گردد.

 

 آنتریت هموراژیک و بعضاً اسهال خونی در گربه ها بیمار مشاهده می گردد
آنتریت هموراژیک و بعضاً اسهال خونی در گربه ها بیمار مشاهده می گردد

 

درمان حمایتی، سرم درمانی به همراه تجویز آنتی بیوتیک ها برای پیشگیری از بروز عفونت های ثانوی باکتریائی بسیار موثر است
درمان حمایتی، سرم درمانی به همراه تجویز آنتی بیوتیک ها برای پیشگیری از بروز عفونت های ثانوی باکتریائی بسیار موثر است

 

 

 

  • 0
  • امتیاز

دیدگاه خود را برای ما ارسال فرمایید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *